top of page

S.11 Poti - poti

Aquesta sessió va ser diferent, sorprenent, divertida.

A l’entrar a l’aula ens vam trobar amb una proposta de 9 petites activitats que havíem d’anar tastant a mode de tapes. De totes elles (infografies, anàlisi d’objectes, museu virtual, llenguatge de programació a FP, software de simuladors, gamificació, articles de recerca, exàmens innovadors, ciència ficció) , al nostre grup n’hem escollit tres.

Gamificació

Utilitzant una versió tunejada del joc de cartes Magic que ha desenvolupat un company per al seu TFM, s’aprofita per fer una activitat de repàs de materials i les seves característiques.

Punts forts de l’activitat: molt motivadora pels estudiants, pot ser molt adequada per unitats didàctiques que molt teòriques que a priori puguin ser poc atractives i pesades pels alumnes. Ideal per combinar amb un bon sistema de recompenses en forma de punts extra i també per jugar en equips.

Punts febles: requereix molta preparació prèvia per part del professor. Té avantatge qui ja hagi jugat al Magic i conegui les regles del joc.

Riscos: tal i com està plantejada, hi ha el risc que el focus només recaigui molt el joc però no tant en els conceptes a aprendre, en aquest cas de materials. Vam observar que es possible no saber res dels conceptes de la unitat didàctica i en canvi, guanyar la partida.

Proposta: proposem variar una mica l’activitat fent un mix entre el Magic i el Trivial, de forma que quan un equip tingui la possibilitat de treure punts al contrincant, hagi de respondre correctament a una pregunta tipus trivial (relacionada amb el concepte que apareix a la carta de Magic).

Infografies

Hem escollit el tema de les impressores 3D per a realitzar un esborrany d’ infografia. Aquesta és la infografia improvitzada que hem dissenyat.

Per a complementar l’activitat, em seleccionat un parell d’enllaços on podem veure infografies més professionals on es relaciona la impressió 3d i la seva aplicació a l’educació:

Proposem 3 possibles activitats al voltant d’aquesta infografia. Per això, hem seleccionat una unitat didàctica, en aquest cas engranatges, i hem articulat les activitats al voltant d’aquesta. Hem escollit una activitat conceptual, una procedimental i una de reflexió.

  1. Cerca informació sobre el funcionament de les impressores 3D. Tenen algun engranatge? Fes un esquema del funcionament i explica’l.

  2. A partir de pàgines web que continguin recursos i plantilles amb peces 3D predissenyades (per exemple http://www.thingiverse.com/ o simulars) troba les peces necessàries per construir un engranatge i imprimeix-lo a la impressora de l’escola.

  3. Mira aquest vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=a5I2ae2uibU. Imagina que en el futur les màquines són capaces d’autoreplicar-se, igual que ja pot fer una impressora 3D. Reflexioneu en grup i cerqueu una pel·lícula que tracti sobre el tema.

Innovació a l’avaluació

La nostra proposta innovadora és la següent:

  • Es formen grups de 4 alumnes el més heterogenis possible.

  • Cada alumne estudia tot el tema sencer per l’examen.

  • La unitat didàctica es divideix en 4 parts i cada membre del grup realitza un mapa conceptual + resum (amb limitació de longitud) d’una part.

  • Durant l’examen, cada alumne pot disposar dels mapes conceptuals i resums que han fet els altres 3 membres del grup, però no el seu.

  • Sistema de recompenses: si TOTS els membres del grup tenen una nota >5, a tots els membres de l’equip se’ls dóna 0,5 punts extra. SI tots tenen > 7, reben 1 punt extra. Si tots tenen >9, se’ls sumarà 1 punt al proper examen.

Featured Posts
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
Recent Posts
Search By Tags
No hay tags aún.
Follow Us
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Instagram Clean
  • White YouTube Icon
  • RSS Clean
bottom of page