top of page

S.13 Formació Professional i EPA

Durant aquesta sessió vam parlar de l'ensenyament als cicles formatius (CF), així com també sobre l'entorn personal d’aprenentatge, tema que personalment vaig trobar molt interessant.

Pel que fa als cicles formatius, el document que mana és el IPC normativa. Si el govern no ho canvia, el curs que ve hauran de conviure LOE, LOMCE i LOGSE; la qual cosa pot suposar molta confusió tant pel professorat com per l'alumnat.

En els CF són molt més flexibles els continguts que a la ESO.

FCT: formació centres de treball -> mòdul escolar

FP Dual: implica una retallada d'hores als professors/es, ja que es fan més hores a l’empresa. Com a professor, per cada 5 alumnes tutoritzats tens 1h lectiva a la setmana.

Els convenis són a 3 bandes, qualsevol dels 3 poden trencar-la (alumne, centre o empresa). Si són menors s’han de fer molts papers burocràtics d’autoritzacions, etc. -> hi ha convalidació d'estudis assignatures + contracte/ conveni. (Mà d’obra barata)

Alternança simple: no hi ha convalidació d’assignatures.

Ara estan obligant a pagar per les hores de conveni, sobre els 4€/h.

EPA: entorn personal d’aprenentatge. "El que hauria de pretendre un professor és, com a minimíssim, no treure les ganes d’aprendre dels alumnes", gran frase Toni, sembla evident però a vegades no ho és tant!

El context de cada persona ens marca en l'educació, aprens coses diferents segons el que l'envolta (feina dels pares, natura…). Com a docents hauríem d’incidir en els 4 nivells d'educació: logos, praxis, coneixement social relacionat (afectiva), coneixement educatiu (es desenvolupa amb les presentacions orals). Per aquest motiu és molt més efectiva la immersió lingüística en un païs on es parla l'idioma que anant a classes aquí, interessant article de Deb Roy : capacitat de l’entorn en configurar l’aprenentatge.

EPA = PLE (personal learning environment) -> llegir:absorbir informació + escriure:generar + compartir

Evaluació personalitzada -> el gran repte, genera problemes, excepte els que tenen adaptació curricular.

És difícil la transició entre que organitzi el professor i que s'organitzi el propi alumne, es perd i desorienta.

Per tenir tecnologia no ens hem d’oblidar mai de la pedagogia.

I anant més enlla del ESA, tenim el EPA 2.0 que es basa en l'entorn digital, més concretament tot el relatiu a internet, al que té accés l'alumne. La xarxa és un element casi imprescindible avui en dia, permet obtenir informació, classificant i sel·leccionant la correcta, així com generar continguts i compartir-los al moment.

Com a idea per poder complementar el PLE des del centre i donar igualtats a tots els alumnes, per exemple, amb els nois/es que no tenen internet a casa es pot obrir l’aula d'informàtica a l’hora del pati per a que puguin fer feina, buscar informació, etc.

Actualment no es pot negar que hi ha una fractura social a l’aprenentatge per a qui encara no té accés a internet i opta a poder-lo utilitzar com a eina d'aprenentatge, conegut com e-learning.

​​

Links d'interès:

Featured Posts
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
Recent Posts
Search By Tags
No hay tags aún.
Follow Us
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Instagram Clean
  • White YouTube Icon
  • RSS Clean
bottom of page