top of page

S.8 Innovació docent



Què és un projecte innovador? S'entén que és aquella activitat a realitzar, presentada com un projecte teòric o pràctic, amb continguts nous per als alumnes o enfocats des d'un punt de vista diferent.


Un punt important de la sessió va ser la presentació de diferents tipus de projectes i diferents recursos per aprofundir en cadascun d’ells, així com exemples:

  • ABP /PBL: Aprenentatge Basat en Projectes /Project-Based Learning.

  • Inquiry-Based Learning: Engaged Thinker, Ethical Citizen, Entrepreneurial Spirit.

  • Challenge-Based Learning: basat en reptes

  • Deeper Learning

Després se'ns presenta un projecte dut a terme en un cicle formatiu de grau superior de Disseny Industrial. Es tracta de la realització de ceràmica mitjançant el reciclatge de materials. És un projecte en el qual intervé una empresa externa, a més del propi centre educatiu.

El projecte comença amb una visita a la Potabilitzadora d'Abrera d'Aigües de Terrassa. Allà és on s'extraurà el material necessari per construir les diferents peces de ceràmica. Es tracta dels fangs que resten del procés de potabilització de l'aigua. Es concreta el projecte amb la intervenció de l'Escola Municipal d'Art i la Fundació Mina Aigües de Terrassa.


M'ha semblat un projecte fantàstic, crec que el reciclatge és el futur i m'encanta trobar projectes com aquest que s'han executat i que han funcionat. Durant els meus anys de monitora també he tingut l'oportunitat de fer-ne algun, però a més petita escala, fabricant-nos els mobles i espais del noste cau (local) i fent accions pel poble.


Finalment, una classificació i comparació entre diferents tipus d’innovació en àmbit educatiu: la innovació virtual, la innovació material, innovació neuroeducativa, innovació psicosocial, innovació externa i interna.


Aplicant aquests tipus d'innovació al treball personal i de grup, podem veure que:

El meu treball individual de recerca (aprenentatge cooperatiu al Penedès) es centra fonamentalment en l’àmbit de la innovació neuroeducativa i interna, ja que es centra en millorar les actuacions dels docents a l'aula o el centre.

Sobre el projecte de grup, en el que plantegem la construcció d’una maqueta amb elements d’hidràulica, podem assenyalar que presenta una sèrie d'elements a comentar des del punt de vista d’innovació:

Punts forts

Innovació Virtual: inclou App i Videotutorial com elements motivadors.

Innovació Material: el projecte té uns requeriments suficientment oberts com per que l’alumne pugui idear i dissenyar una estructura a implementar amb la impressora 3D.

Punts dèbils

No detectem cap element d’innovació social i Neuroeducativa.

Oportunitats

Innovació Externa: donat que el projecte s’integra dins la macroprogramació dins un altre un projecte global d’aula de construcció d’una maqueta d’una ciutat intel·ligent, hi hauria la possibilitat d’exposar la maqueta final fora del centre en alguna entitat de la ciutat i que siguin els alumnes qui la presentin.


Deixo un link que he trobat interessant sobre perquè no s'incrementa la innovació educativa:


Featured Posts
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
Recent Posts
Search By Tags
No hay tags aún.
Follow Us
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Instagram Clean
  • White YouTube Icon
  • RSS Clean
bottom of page